Kurstillfälle 3.

Handtarget.

Vi belönar hunden när den sätter nosen mot vår ena hand. Belöningen kommer då från vår andra hand. För att göra det enklare för hunden håller du handen med belöningen bakom ryggen. 
Var noga med att hålla handen helt stilla, det är hundens nos som ska dutta på din hand och inte tvärtom. Förstår inte hunden uppgiften så bryt ner kraven och börja belöna hunden för att den tittar på handen. Detta har vi stor nytta av i vardagslivet med vår hund, tex hur hunden ska hälsa på nya människor, lära in trick, hjälpa hunden att hantera en jobbig situation mm. 

Koppelgående.

En hund som drar mycket i kopplet kan skapa stora irritationer mellan förare och hund samt bidra till permanenta skador hos hunden. Det är därför viktigt att koppelträna sin hund samt ha en bra sele. 
En hund som drar i koppel och får dra, belönas för att den drar.
Hunden vill framåt och drar --> hunden får dra --> hunden kom dit den vill --> hunden har belönats för att den drog.
Vi testade att stanna när hunden drog och när kopplet blev slakt fick hunden gå vidare. Vi belönar hunden att gå framåt så länga den inte drar. 
Vi testade också att tappa godis bakom oss, detta får hunden att var uppmärksamma på oss och äter godiset bakom oss. Hunden belönas alltså för att den håller sig vid oss med slakt koppel.
Det tredje sättet vi testade var att byta håll. Varje gång hunden ville åt ett håll och drog dit så gick vi åt andra hållet och visade detta med vårt kroppsspråk. 

Olika metoder funkar olika bra för olika hundar. För vissa hundar funkar kombinationer av olika metoder. 

belöningsplacering

Att belöna hunden på rätt ställa är av yttersta vikt för att hunden ska förstå vad vi kräver av den. Vill vi att hunden ska sitta så belönar vi när hunden sitter och vi belönar hunden där den är. Vill vi att hunden ska gå och lägga sig i sin bädd, belönar vi hunden när den kommit till bädden.