Kurstillfälle 2.

kontakt.

Vi hade fokus på att träna kontakt. Vi jobbar utifrån kontaktkontraktet och belönar hunden när den söker kontakt med oss. Här är vi helt tysta och står passiva och belönar den spontana kontakten. Hunden ska lära sig att det är den som söker kontakt, detta för att vi inte ska hamna i en tjatig situation, tex "Leija, hallå?! Här är jag. Kolla på mig. Sluta lukta nu och kom".

Får vi inte med oss hundarna genom att vara passiva så sätter vi oss ner och pysslar med något på marken. Fortfarande helt tysta. 

Har vi med oss hunden i övningen så testar vi att vända och något håll (stå kvar på samma ställe) och belönar om hunden fortfarande söker kontakt. 

Följsamhet.

Fortsättning på kontaktövningarna, att få med oss hunden i farten. Istället för att bara vända på stället så ta ett steg åt något håll. För det flesta hundar är det lättast att börja med att föraren backar och hunden följer med. 
Får vi inte med oss hunden sätter vi oss på huk och drar handen med ryckiga rörelser vid marken. Vi startar då en typ av jaktlek. 

Rösten.

Beroende på vad vi gör med vår hund vill vi ha olika energinivåer på hunden. Tränar vi inkallning vill vi ha en vaken hund och snabbt reagerar på vad vi säger. Vilket röstläge ska vi använda oss av då?
Vill vi istället att hunden ska komma till ro använder vi oss av en annan röst. Vi testade vilket röstläga som fick vår hund att bli mer följsam vid tex hundmöte.

Kontaktkontraktet

"Titta på mig så händer något kul"