tillfälle 8: bygga självförtroende

Att bygga upp hundens självförtroende är viktigt för att minimera risken för rädslor, speciellt när något oväntat sker. När något läskigt inträffar kommer en hund med lågt självförtroende finna situationen jobbig medan en hund med högt självförtroende lättare kommer släppa den jobbiga situationen och kunna jobba vidare. Hundar med bra självförtroende blir optimister som inte ser begränsningar utan bara nya roliga lekar.

Kaos
Ett sätt att lära hundar snabbt släppa konstigheter och jobba trots att saker inte är som det brukar är att göra "kaos". Övningen går ut på att slänga ut diverse lustiga saker i ett område. I början kan det vara bra att börja med lite lättare saker, som kartonger, och successivt lägga in svårare, exempelvis stålburar och paraplyer. Kasta ut godis och låt hunden jobba för att få tag på allt. Desto bättre godiset är, desto hårdare kommer hunden jobba och bry sig mindre om det låter, den trillar eller något slår i marken. 

Olika underlag
En vanlig rädsla är att gå på olika underlag, framförallt sånt som rör sig och metall (typ gallertrappor). Träna hunden på att det är helt normalt med olika underlag. Låt hunden gå runt på olika underlag för att få godis eller lek på underlag. 

Balansträning
Balansträning är bra för att bygga muskler, öka hundens balanssinne (framförallt bra för hundar som ska göra ex. agility eller som lider av åksjuka) och för att bygga upp självförtroendet.
Det finns mängder med olika balansbollar skapta för hundar, det går även bra att köpa denna typ av utrustning för människor eller att använda sånt ni finner hemma (soffkuddar, pallar, skålar, madrasser m.m.). Tänk på att föremålet ska vara längre än hunden för att inte riskera att hunden drar ihop sig och får problem med lederna. 

TACK FÖR DENNA KURS! GULDSTJÄRNA TILL ALLA!


Vill ni fortsätta gå kurser och jobba vidare med era hundar finns det en mängd olika ni kan välja. Nedanför listar jag exempel.

Vardagslydnad (vår kurs heter Vardagssamarbete- länk): Valpkurser brukar vara avsedda för att förstärka allt bra valpen redan har i sig, se vilka attribut valpen uppvisar som man kan behöva jobba på (självförtroende, rädslor, dålig kontakt, självständighet m.m.), grundläggande övningar och förebyggande träning. Vardagslydnadskurser handlar mer om allmän träning så som inkallning, koppelgående, hundmöten och stadga. 

Kurser avsedda för hundens svagheter (länk): Exempelvis koppelgåendekurser, inkallningskurser, antijaktkurser, hundmöteskurser m.m. 

Aktiveringskurser: 
*Agility (finns på brukshundklubben och Sagik Växjö- hunden bör dock vara 10-12 månader för att börja agility)
*Dog parkour "skogs-/stadsagility" 
*Trickskurser
*Spår
*Prova på-kurser
*Viltspår
*Tävlingslydnad
*Rallylydnad (kommer börja hålla under 2018)
*Nose work
*Balansboll

Privatträningar (länk):
För att själva kunna bygga en kurs eller för att få den specifika hjälp man behöver. 

Förarutbildningar:
*Instruktörsutbildningar (SBK, SHU och privata)
*Hunddagisföreståndarutbildning (privata)
*Hundspråk
*Klicker
*Hundtränarutbildningar
*Föreläsningar och workshops

Ni kan hitta de kurser vi hittills erbjuder i vår här (fler kommer).
Nya kurser kommer upp på hemsidan och Facebook.

Lycka till! Glöm inte njuta av era hundar och alla de fantastiska egenskaper de besitter.