”Det är bara hundträning- ta det inte så seriöst”

Jag har levt med hund hela mitt liv och kan inte tänka mig ett liv utan hund. Mina föräldrar har alltid haft hund och jag fick min första hund när jag fyllde 1 år, jag föddes med andra ord i valphagen med ett tuggben i munnen. Trots det tog det några år innan jag insåg att det var hund jag ville hålla på med, som barn/ungdom var det hästar som gällde.

Som hästtjej fick jag lära mig att ta smärta, hantera stora djur med respekt & ömhet, att aldrig ge upp (det är bara upp på ryggen igen) och att man inte kommer någonstans med ilska.  Som så många andra tjejer är jag en fd. hästtjej som skolade om mig till hundnörd. Och när jag gör något är det aldrig halvdant! Min första alldeles egna hund fick jag 2007, världens bästa läromästare Lucky. En nästan 6 månaders valp som fortfarande bodde kvar hos uppfödaren pga att han var för "dominant". Efter några veckor ägde jag en klicker och insåg att jag hade hittat hem. Tre månader senare började jag på Helgesbo naturbruksgymnasium med inriktning Hund. Det var de tre bästa och mest lärorika åren i mitt liv. Det var där, efter att jag läst Bodfäldts Kontaktkontraktet, som jag insåg att den kända TV-profilen som var min idol kanske inte var någon att se upp till. Istället vände jag mig mot det som varit en självklar del i min hundträning men inte i vardagen med hund: klickern.

Efter gymnasiet började jag studera Biblioteks- & informationsvetenskap samt diverse olika ämnen med inriktning etologi, djurskydd, pedagogik och kognition. Jag började även jobba heltid på ett hunddagis och fick känna på det underbara flocklivet. Fortsatte utbilda mig, gå kurser, läsa mängder med hundböcker och framförallt: träna mina egna hundar.

Jag lever med två hundar: blandraskillen Lucky och Prazsky krysariken Jinx.  Två helt skilda individer som dagligen lär mig något nytt.

Som hundtränare är de viktigaste delarna för mig leken (grunden är leken), självkontroll och kreativitet. Det ska vara roligt att ha hund, och det ska vara roligt att vara hund. Min största svaghet som hundtränare är att jag lätt svävar i väg, hundar som erbjuder frivilliga beteenden är det häftigaste som finns och det blir lätt att inlärningen av sitt i slutet av passet förvandlats till att lära hunden hur den backar upp på min rygg…
 

Mina Hundar

Jinx, Prasky Krysarik. 5 år
Lucky, border collie-blandning. 10 år

Utbildningar:

  • 3-årig gymnasieutbildning med Hundinriktning
- Hund, grund
-Hunden i arbete
-Psykologi
-Pedagogik
-Djursjukvård
-Tävlingslydnad
-Viltspår
  • Klickerhandledare
  • Olika högskolekurser: Djurens beteenden, Introduktion till etologi, Fortsättningskurs i etologi, Människan och djurens kognition, Djurhållning inriktning sällskapsdjur, Hundens beteendebiologi 1,2 & 3 m.fl.
  • Gått föreläsningar och kurser för bland annat: Anders Hallgren, Kickan Nikolic, Silvia Trkman, Emma Willblad, Eva Bodfäldt, Lotta Hagström, Silva Banersson, Åsa Lindberg, Fanny Gott, Per Jensen, Tobias Gustavsson, Frida Binette, Rasmus Andersson, Jill Mellström, Monica Hillman, Memea Mohlin, Johan Gullberg m.fl.
  • Hundinstruktörsutbildning vid Bevreus hundskola.